אתר החץ השחור

אתר הנצחה "חץ שחור" – "בית שביתת הנשק"
נתונים כלליים:
סוג הסיור: נסיעה, אנדרטה/תצפית, חניון פיקניק
זמן המסלול: עד שעה
רמת קושי: נמוכה
שירותים: יש
נקודות אפשריות לארוחה: באתר שולחנות פיקניק, ברזיות ומתקני שעשועים לילדים. הכל מוצל.
דרכי הגעה: לבאים מצפון על כביש 232 מיד אחרי הכניסה לקיבוץ מפלסים להצמד לימין ולפנות ימינה בעיקול לפי השילוט. לבאים מדרום על 232 , עוברים את כפר עזה ולפני הפניה למפלסים, בעיקול, פונים שמאלה לפי שילוט.
שעות פתיחה: פתוח בכל השעות ( בהתאם למצב הבטחוני)
בWAZE – אנדרטת חץ שחור
פרטים על האתר:
אתר מורשת הקרב של הצנחנים מתקופת פעולות הגמול בשנים 1956 -1953. האתר מתאר 11 פעולות ומבצע “קדש” בכלל זה, מתוך 70 פעולות שהצנחנים ביצעו בשנים אלו. עוד באתר תצפית על רצועת עזה, חורשה לפיקניקים ובית שביתת הנשק.
מה רואים?
האנדרטה ,שהוקמה לזכרם של לוחמי הצנחנים שנפלו בפעולות התגמול, צופה על חלקה הצפון מערבי של רצועת עזה. בשטח האנדרטה לוחות הסבר ועמדות האזנה עצמאיות המגוללות את קורותיהם של הלוחמים, המבצעים השונים וסוקרים מעט את האזור. פעולת חץ שחור עצמה התחוללה בעזה, כתגובה לפעולות חבלה ופיגועים של מסתננים מרצועת עזה לעומק המדינה בשנות החמישים. תקופה זו של ראשית שנות החמישים לוותה באי שקט בטחוני לאורך גבולותיה של המדינה הצעירה. הפד איונים הצליחו לחדור כמעט ללא מפריע, לפגוע ולאסוף מודיעין. משה דיין כותב באותם ימים "לא היה בידינו להבטיח כל צינור מים מפיצוץ וכל עץ מעקירה. לא היה בידינו למנוע רצח עובדים בפרדס ומשפחות בשנתן. אך היה בכוחנו לקבוע מחיר גבוה לדמינו, מחיר יקר מכדי שכדאי יהיה לישוב הערבי, לצבא הערבי, לממשלות הערביות לשלמו. משמעות פעולת התגמול היא כי ישראל רואה בהסתננות כפעולת איבה בלתי נסבלת והיא מורה את כוחותיה לעבור את הגבול ולפגוע בארץ הערבים. הפגיעה אינה פעולת נקם. זו פעולת עונש והתראה שאם אותה ממשלה לא תשתלט על תושביה ולא תמנע את פגיעותיהם בישראל יעשו הכוחות הישראלים שמות בארצה". זה הרקע להקמת היחידה ולפעולות התגמול שמטרתן לייצר מאזן אימה בטחוני אל מול הפוגעים במדינת ישראל.
בית שביתת הנשק– נצא מהאנדרטה מזרחה ולאחר מספר מטרים נכנס ימינה לכיוון מבנה השוכן בין עצים צעירים. זהו בית שביתת הנשק. במקום זה נפגשו משלחות שביתת הנשק מטעם הצבא המצרי ששלט ברצועת עזה, הצבא הישראלי ונציג האו"ם לאחר מלחמת העצמאות. השיחות שהתנהלו באזור נועדו לחקור הפרות הסכמים וליישב סכסוכים, כאשר למעשה לא היה קו גבול מסומן בין עזה לישראל ותושבים מהרצועה נכנסו לישראל ללא מפריע. שיחות אלו התנהלו בקילומטר ה 95 בכביש מפלסים- עזה מקום המעבר בין ישראל לרצועת עזה. לכאן גם הוחזרו שבויי האנייה “בת גלים” שנעצרה בתעלת סואץ בשנת 1954 וחללי פעולות צה”ל ו”מערכת סיני” בשנת 1956 . האתר היה פעיל עד 1967.
התצפית:
פנינו רצועת עזה המשתרעת על 365 ק"מ רבוע , אורכה 41 קילומטר ורוחבה נע בין 5.7-12.5
רצועת עזה הינה למעשה חלק מהנגב במערבי המהווה המשך של רצועת החוף בין חולות כרמיה מצפונו וחצי האי סיני מדרומו. מישור החוף ובכלל רצועת עזה בנוי משלושה רכסי כורכר ובניהם עמקים החוצים את הכורכר (עמקי מרזבה). חבל עזה מהווה לקצהו הדרומי של מבנה זה ולכן ככל שנתקדם דרומה מח'אן יונס קווי הכורכר ילכו ויטשטשו כאשר מדרום לרפיח אינם מצויים כלל. רק 13 אחוז משטח הרצועה מתאים לעיבוד חקלאי. ממוצע הגשמים עומד על 150-440 מ"מ כאשר ברצועה כמות גדולה יחסית של מקורות מי תהום. עם זאת, תנאי תברואה ירודים ותשתית ביוב רעועה הביאו במהלך השנים לפגיעה משמעותית בכמות המים ובאיכותם.
רצועת עזה מחולקת לחמש נפות (אזורים): נפת צפון עזה, נפת עזה, נפת דיר אל-בלח, נפת ח'אן יונס ונפת רפיח.
אם נעמוד מול האנדרטה לזכר פעולת חץ שחור, כאשר פנינו לכיוון צפון אנחנו יכולים לראות את העיירה הצפונית ביותר ברצועה – בית חאנון בה חיים 35,000 נפש בשטח של 12.5 קמ"ר, מערבית אליה- העיר בית להיה, בה ניתן לראות מבנים לבנים גבוהים הנמצאים בשכונת א-נדא, מבנים אלו נקראים "מגורי הקצינים" (של החמאס). מבנים אלו הופגזו על ידי צה"ל במהלך מבצע צוק איתן בקיץ 2014, ונבנו מחדש.
(מולנו): דרומית יותר נוכל לראות את העיר ג'אבליה. בצמוד לג'באליה נמצא מחנה הפליטים ג'באליה. במחנה פליטים הזה גרים כ110,000 נפש בשטח של 1.4 קמ"ר, הבתים בנויים מבלוקים ומאוד צפופים, הסמטאות מאוד צרות. במשך כל שנות השלטון הישראלי היה מחנה הפליטים ג'בליה מוקד לאי שקט ולהתנגדות לשלטון הישראלי. ב-9 בדצמבר 1987 החלה במחנה הפליטים האינתיפאדה הראשונה ומשם התפשטו המהומות לשאר רצועת עזה וליהודה ושומרון. בהמשך, היה מחנה הפליטים ג'בליה מוקד פעילות של תנועת החמאס. המחנה נחשב כמעוז התנועה ורבים ממנהיגי החמאס הגיעו ממנו.
דרומה למחנה הפליטים ג'בליה, נמצאת העיר עזה- העיר הגדולה העתיקה ביותר והמרכזית שעל שמה נקראת הרצועה כולה. העיר עזה מוזכרת בתנ"ך בסיפוריו של שמשון הגיבור. היא מוזכרת בתנך 22 פעמים. בעיר חיים כיום כ-450,000 תושבים, על 13 קילומטרים. נביט עוד דרומה ונראה את הקיבוצים כפר עזה ונחל עוז, הצופים על פאתייה המזרחיים של עזה ושכונת שג'אעיה .
מה עושים?
את הביקור באתר חץ שחור ניתן לחבר עם סיור בבית שביתת הנשק, פיקניק ונסיעה קצרה/הליכה למצפור אסף סיבוני הצפוה על קו הגבול הצפוני בין בית חאנון לשדרות וניר-עם. במידה ובוחרים באופציה הרגלית ניתן להשאיר את הרכבים בחץ השחור, לצאת לכיוון צפון על הכביש הפנימי, לפנות שמאלה מיד אחרי הכניסה למצפה נביה מרעי לשביל העפר העולה עד למצפור אסף סיבוני. משם ניתן להמשיך לטפס לכיוון תצפית המאגרים של ניר-עם ולחזור על כביש האספלט העובר בסמוך לחורשה מרנינה. הדרך עוברת בין שדות מוריקים ומרחבים חקלאיים מניבים.