אנדרטת יד אנזק

נתונים כלליים:
סוג הסיור: תצפית
זמן המסלול: 45 דק -שעה
רמת קושי: נמוכה
שירותים: אין.
נקודות אפשריות לארוחה: בחנייה ישנו שולחן
דרכי הגעה: מקיבוץ בארי ממשיכים על כביש אתרי התיירות היוצא ומסתעף מעט לפני השער של הקיבוץ. מגיעים למזלג, ממשיכים ימינה ונוסעים ישר עד צומת T . בצומת פונים ימינה ומתחילים לטפס לאורך שביל הבטון עד שמגיעים לשלט המפנה שמאלה לאנדרטה.
שעות פתיחה– פתוח ללא תשלום, מותנה בהגבלות הצבא.
בWAZE – יד אנזק
פרטים על האתר:
אנדרטה לזכרם של לוחמי האנז”ק ממלחמת העולם הראשונה שנהרגו בארץ ישראל- חלקם בקרבות בדרום במהלך כיבוש עזה.
מה רואים?
האנדרטה חולשת על שטח תצפית יוצא דופן המאפשר הצצה קרובה ביותר לתוך שטחי רצועת עזה ממערב וממזרח השדות החקלאים ובתרונות בארי. האנדרטה ניצבת בנקודה הגבוהה ביותר ביער בארי, ממוקמת כמאה מטרים מגדר הגבול מול אתר פינוי הפסולת של עזה. במקום פעילות נרחבת של עופות דורסים המבקרים באתר האשפה ולעת ערב חוזרים לתוך ישראל. מבט לדרום מערב מספר לנו על השטחים הפתוחים החקלאיים שנותרו בעזה, גידולים חקלאיים מצומצמים ומטעי זיתים. למעשה בקו אווירי ישר מאחורי אתר האשפה, מרחק מס’ קילומטרים בודדים, היה ממוקם היישוב נצרים שחצץ בין עזה לאנצאר ופונה ב 2005. אם נפנה לצפון מערב, נוכל לראות את מעבר קרני ואת בית האריזה הישן העומדים מול שכונת שג’אעיה בעזה. בגבנו מוצב פגה של צה”ל.
כביש הבטון שהוביל אותנו לכאן נבנה ב 1920 על ידי הצבא הבריטי, שהקים באזור זה שדה תעופה ומחסני תחמושת רבים אותם תראו בדרככם לבארי או למפעל הגופרית.
מה עושים?
במקום ישנה תצפית יפה על האזור והגבול עם עזה. מומלץ לשלב עם סיור באזור מפעל הגופרית, בארי הישנה נח’אביר ושמורת בתרונות בארי.
יד אנז”ק
היא אנדרטה לחיילי צבאות אוסטרליה וניו זילנד (שנקראו יחד אנזא”ק) שנהרגו בארץ ישראל בקרבות במלחמת העולם הראשונה.
בשנת 1967 נחנכה האנדרטה ביער בארי על ידי הארכיטקט ידידיה איזנשטט ונתרמה על ידי יהדות אוסטרליה וניו זילנד לזכר הכוחות משתי הארצות, שפעלו במקום זה. אזור האנדרטה היה חלק מזירות קרב עזה הראשון וקרב עזה השני. האנדרטה בנויה בצורת האות A שהיא האות הראשונה במילה Anzac, ובראשה מרפסת תצפית על כל האזור.
730 חללים מהאנזא”ק: 544 חללים מאוסטרליה ו-186 מניו זילנד טמונים בבתי הקברות לחללי האימפריה הבריטית בארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה. שיעור חללי האנזא”ק מתוך כלל חללי המלחמה, שהיו 12,197 חללים, הוא 6%.
האוסטרלים והניו זילנדים מקיימים ימי זיכרון מיוחדים ב-25 באפריל, יום אנזא”ק וב-31 באוקטובר. טקסים צבאיים מלאים מתקיימים ביום הזיכרון הבריטי (11 בנובמבר). הטקסים מתקיימים ברמלה, ירושלים ובבאר שבע. קרובי החללים נוהגים להגיע לביקורים בבתי הקברות.